5 Mart 2011 Cumartesi

Washington Konferansı

Kuzey Afrika Cephesi’nin tasfiyesi üzerine alınacak yeni tedbirleri görüşmek üzere 12-26 Mayıs 1943 günlerinde toplanan bu konferanstan yine Roosvelt Churcill arasında olmuştur. Buna şifre adı dolayısıyla Trident Konferansı da denir. Alınan kararların esaslar şöyledir.
  1. İtalya’nın saf dışı kılınması için bu memleketin işgali. Bu işgal gerçekleştirilirse Almanya’nın bütün balkanlardaki durumu zayıflayacak. Almanya’nın Balkanlara yeni kuvvet göndermek zorunda kalması dolayısıyla Rusya üzerindeki baskısı hafifleyecek ve yanı zamanda durumunu daima İtalya’ya göre ayarlayan Türkiye’nin savaşa katılması da mümkün olacaktır ki böyle bir durumda Romanya petrollerinin bombardımanı için Türk hava alanların kullanılması sağlanacaktır.
  2. ikinci cephenin Fransa’da açılması için 1944 baharında tamamlanacaktır.
  3. Savaş sonrası düzenin için Churcill tarafından ileri sürülen şu fikirler kabul edilmiştir; barışı korumu sorumluluğu birleşik Amerika İngiltere Rusya ve Çin’e verilecektir. Bu dört devletlerin teşkil ettiği dünya konseyine bağlı olmak üzere Avrupa Amerika ve uzak doğu bölge konseyleri kurulacaktır. Avrupa da bir konfederasyon kurulacak ve tuna balkan ve İskandinav federasyonları ihtiva edecektir. Türkiye balkan federasyonuna dahil olacaktır. İngiltere ile Rusya arasında da kuvvetli bir Fransa bulunacak ve ayrıca Polonya ve Çekoslovakya Sovyetlerle iyi geçineceklerdir. 

Hiç yorum yok: